Gazdovká pizza
Potrebujeme:
Dosku na vaľkanie
valček
mixér
strúhadlo na syr
Ingrediencie:
100 g šunky
30 g slaniny
1/2 kocky droždia
1 lyžička kryštálového cukru
300 ml vlažnej vody
500 g hladkej múky
morská soľ
čierne korenie
olivový olej
kečup
1 stručik cesnaku
1 hrsť čerstvého oregana
250 g syra
1 vajce
Postup:
Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme lyžičku cukru, zalejeme vlažnou vodou a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto asi na 5 minút, kým nezačnú vystupovať bublinky.
Hladkú muku nasypeme do veľkej misy, pridáme 2 lyžice olivového oleja a osolíme. Potom k múke prilejeme kvások a ručne alebo mixérom vymiešame vláčne cesto (podľa potreby prisypeme trochu múky alebo vody). Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vytvarujeme ho do tvaru bochníka a necháme kysnúť v miske asi 20 minút na teplom mieste prikryté utierkou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 časti. Z každého kusa vyformujeme bochník, ktorý necháme ešte 5 minút nakysnúť pod utierkou.
Bochníky cesta potom vyvaľkáme a vytvarujeme do tvaru kruhu. Dávame pozor, aby sa cesto neroztrhlo. Položíme ich na plech vymastený trochou olivového oleja. Cesto potrieme kečupom a na kečup poukladame plátky šunky a slaniny. Na šunku a slaninu dáme nastrúhaný syr a na syr dáme do stredu pizze vajce. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 230°C na 10 minút
Dobrú chuť.